Astă seară, stând la o cafea într-o cofetărie din oraș, a venit un băiat la mine să-mi ceară „câțiva bănuți să-și ia turtă dulce”. Îi întind 5 lei, îi ia, se uită la ei se uită la mine și îmi zice: „da’ ce vreau io să-mi iau costă 7 lei”. 👁👁 Asta da negociere pe banii mei, m-am gândit. 😂I-am spus că atâta am de dat și să-și caute ceva de 5 lei că sigur găsește. Bineînțeles, într-o cofetărie capitalistă plină de bunătățuri care mai de care mai apetisante tendința de a-ți lua ceva mai mare mai lucios și mai bun este foarte mare și de aici și tendința băiatului de a cere nu cât merită ci cât vrea.
Dar întâmplarea asta relativ haioasă din această seară m-a făcut să mă gândesc la salariul minim și la cum statul (apărătorul și protectorul tău 🙂) vine și îl impune prin lege. Până la urmă, salariul sau renumerația este o plată pentru o prestare a unui serviciu care nu reflectă neapărat valoarea serviciului în sine, ci valoarea acceptată de ambele părți pentru un schimb. Îți fac asta, îmi plătești atâția bani, de acord? De acord, batem palma, dăm drumul la treabă! Ei bine, tătucul stat, când impune o anumită valoare a acestei prestații, fie ea și minimă, de fapt intră cu bocancii peste negocierea dintre părți și zice așa: STAȚI puțiiiin! Acest troc trebuie să aibă o valoare minimă pentru că așa zic eu și dacă nu faceți așa încălcați legea și vă bag în pușcărie. 😳
Care sunt problemele acestei intervenții abuzive a statului? Prima problemă este că anulează din start cântărirea valorii serviciului prestat, adică valoarea economică este anulată și introdusă o valoare legală. Și doi, anulează, intrând cu bocancii, proprietatea privată care nu îl privește. De ce spun proprietate privată care nu îl privește? Deoarece actul în sine, contractul negociat, acceptat și semnat de cele două părți este PROPRIETATEA PRIVATĂ a părților. Ei bine statul, tătucul protector, vine si spune NU. Nu există proprietate privată între voi doi, dacă eu nu sunt de acord cu ce sunteți voi doi de acord. Eu sunt mai deștept decât voi doi la un loc și eu știu ce este mai bine pentru voi doi, și va fi cum zic eu. Și introduce salariului minim. Intervine în economia de piață și stabilește niște valori virtuale ale oricărui serviciu, anulând libera alegere și dreptul de a încheia acorduri bilateral acceptate. Deodată, trebuie să fie trilateral acceptate. 🤷♂ Acum, dacă statul român ar fi fost prezent la „negocierea” mea cu micul băiețaș sunt sigur că ar fi venit cu niște calcule pentru dulciul zilnic și mi-ar fi impus un… „dat minimum” de 7 lei pentru că nu-i așa, are grijă de cetățenii săi. Statul, tătucul protector, care are grijă de tine și de familia ta vrea ca oricine să își permită o turtă dulce de 7 lei și te obligă pe tine să plătești pentru asta. Știu, poate sună machiavelic faptul că nu sunt de acord cu asta dar comunismul s-a instaurat în numele și pentru protecția socială.
#salariulminimeogreșeală