PSD conduce ţara din pix, fără nici un studiu de impact al acţiunilor lor. O astfel de conducere nu este doar păguboasă, nu ne ţine ţara pe loc, dar chiar ne trage în jos şi tot pogresul făcut până acum în transparentizarea deciziilor politice se aruncă pe fereastră de această coaliţie care îşi demonstrează incapacitatea cu fiecare măsură pe care o ia.

O astfel de măsură este şi creşterea salariului minim, din nou, fără nici o consultare publică, fără o discuţie cu patronatele din România, fără studii de impact economic pe termen lung asupra mediului de afaceri şi a preţurilor.Coaliţia PSD-ALDE are în vedere un singur aspect. Pe termen scurt, adică cât mai sunt ei la guvernare, să facă orice, indiferent de consecinţe să atragă bani la buget. Şi când spun indiferent de consecinţe chiar vă spun asta cu asumarea cuvintelor deoarece toate semnele asta arată.

Un calcul simplu:

– salariul minim creşte de la 1.900 lei la 2.080 lei, adică cu 180 lei.
– din suma asta, 41,5% de la angajat plus încă 2,25% de la angajator – rămân la buget, adică, un plus de 79 lei de la fiecare salariu minim.
– de la cei 2 milioane de angajaţi cu salariul minim, bugetul câştigă 158 milioane/lună, adică 1,87 miliarde lei/an. Acesta este singurul calcul făcut de ei şi acest lucru loveşte de fapt cel mai tare în capitalul românesc care este majoritar în angajaţii cu salariu minim.

În PNL am propus să legăm dinamica salariului minim de media productivităţii din ultimii 2 ani. Toate datele arată că productivitatea în sectorul bugetar este zero iar în sectorul privat nu există momentan niciun studiu care să susţină că angajaţii care primesc salariul minim sunt la fel de productivi ca cei care au un salariu mai mare ca să justifice mărirea. Deci firesc ar fi să lăsăm piaţa (adică antreprenorii) să decidă pentru fiecare categorie, pentru fiecare angajat în parte valoarea renumeraţiei în fucţie de productivitate. De fapt acesta este singurul mod prin care ne asigurăm societatea că nu încurajăm oameni care beneficiază de creşterea salariul minim deşi ei nu fac nimic. Putem să luăm exemplu de la ţările care se dezvoltă puternic şi nu au un salariu minin: Italia, Danemarca, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia.

5 motive SĂ NU CREASCĂ acest salariu:

1. Salariul minim este un cost care afectează direct eficiența, competitivitatea și profitabilitatea afacerilor. Acest cost poate fi suportat doar parțial de antreprenor din profitul lui. Și limitat. De regulă, se suportă prin reducerea investițiilor, restructurare, renunțarea la dezvoltarea unor activități (inclusiv dezvoltare de produse noi sau intrarea pe piețe noi) sau mărirea preţului serviciului sau produsului.

2. Salariul minim produce șomaj: pentru a acoperi costurile antreprenorii vor renunța la locuri de muncă, mai ales la cele care nu au neapărat nevoie ( în general de cei necalificaţi care lucrează pe salariu minim.

3. Salariul minim crescut din pix de guvern duce la creșterea importurilor, din moment ce devine tot mai scump să produci bunuri în ţara ta, piaţa se reorientează la țările din jur, mai ales bunurile intensive în muncă (produse alimentare, încăltăminte, textile)

4. Salariul minim este un cost minim impus de stat în timp ce prețul de piață este un preț pe care îl ”impune” piața, orice înrăutățire a condițiilor pieței (recesiune) va atrage un faliment masiv în economie. Salariul minim este un cost care nu mai poate fi scăzut ușor (ca orice drept odată câștigat);

5. Salariul minim a avut în ultima perioadă o evoluție complet diferită de țările din jur, suntem țara cu cea mai mare creștere a ponderii salariului minim în salariul mediu sau median.

Neavând în spate o metodologie clară și previzibilă de creștere, comisia EMET (Economie, Mediul de Afaceri, Energie şi Turism) se opune majorării salariului minim, majorare ce impune o mare incertitudine pentru antreprenori. Ei sunt afectaţi direct de acest instrument populist, politic, folosit doar pentru a seduce un anumit tip de electorat.

Cătălin Nan

Sursă articol: NewsBv