30 de elevi de la clasele de profil turism și alimentație publică de la Liceul Tehnologic Râșnov au participat joi la o întâlnire inedită cu chefi de renume național și internațional, în cadrul programului „Culinariada”, inițiat de Institutul Național de Gastronomie din România, prin Euro-Toques, asociația internațională a bucătarilor. La eveniment au fost prezenți nu doar profesori, ci și primarul Râșnovului, Liviu Butnariu, și președintele Asociației Părinților, Cătălin Nan.
„Noi ne-am propus un proiect comun cu anumite licee și colegii din România. Se numește «Culinariada», este un proiect prin care noi, bucătarii, venim și vă prezentăm niște tehnici de gătire, pregătirea unui bufet aniversar – de exemplu. Una dintre teme va fi prevenirea globalizării în industria alimentară – un subiect deosebit de important, poate cel mai important la ora actuală, pe plan mondial. La Râșnov am pregătit un bufet festiv, compus din patru piese: vorbim despre o linie de preparate cu pește, o linie de preparate cu brânzeturi și alte două linii realizate de asemenea cu produse locale. Am realizat cu elevii peste 300 de piese de fingerfood utilizând produsele tradiționale din carmangeria Săndel din Bran, puse în valoare intr-o versiune modernă! Proiectul nostru a unit cu succes cele trei entități din obiectiv: elevul, bucatarul și producatorul local! Domnul Cristian Dudulean ne-a oferit contextul ideal, Liceul Tehnologic din Râșnov! În urma demonstrației, elevii noștri au înțeles ca utilizarea produselor locale și regionale reprezintă un obiectiv al noului curent lansat de Comunitatea Europeană a Bucătarilor! Acest exercițiu pe care l-am făcut noi cu preparatele domnului Săndel stă la bază, la ora actuală, la sistemul de evaluare pentru cei care obțin stelele Michelin, în Europa. Deci, la ora actuală se pune foarte mare accent pe exploatarea și utilizarea produsului local, bineînțeles, pe punerea lui în valoare prin tehnici moderne sau prin moduri de preparare sau de expunere moderne”, ne-a declarat președintele Euro-Toques România, Radu Zărnescu.
Totodată, reprezentantul Euro-Toques chef Vasile Spânu le-a vorbit liceenilor și despre istoria modernă a gastronomiei din Europa, despre bucătăria minimalistă lansată de către maestrul Paul Bocuse la Lyon în anul 1986, dar și despre tehnici de pregătire a bufetelor pentru evenimente aniversare sau despre cum să ridice la rang de artă culinară bucătăria urbană.
„Începând cu anul școlar viitor, în cadrul liceului se va înființa o clasă profesională pentru calificările ospătar și cameristă, demersurile în acest sens fiind făcute de Primăria Râșnov, unitățile de alimentație publică și de cazare din Râșnov și conducerea liceului. Clasa va fi compusă din 28 de elevi, 18 locuri fiind alocate pentru ospătari, iar 10 pentru cameriste”, a precizat primarul Râșnovului, Liviu Butnariu.
De anul acesta, liceul din Râșnov are și un atelier pentru practică în turism, în fapt o replică a unui mini-restaurant, organizat pe fluxuri de activitate, de la recepția materiei prime, depozitare, bucătărie, până la sală de servire. Atelierul a fost amenajat în urma unui proiect cu finanțare obținută prin intermediul Primăriei Râșnov.
Sursa articol: NewsBv